The Man in the Queue og Project Gutenberg
The Man in the Queue af Josephine Tey.
Jeg kan ikke huske hvordan jeg fandt frem til denne krimi, der er skrevet i 1929 under pseudonymet Gordon Daviot og senere Josephine Tey. I virkeligheden hedder forfatteren Elizabeth Mackintosh (1896-1952).
Serien er på 6 bøger med Inspector Alan Grant som hovedpersonen, og dette er nummer et i serien.
Det er en meget velskrevet kriminal roman. Der er mange dejlige beskrivelser i et meget rigt sprog. Jeg må slå en del ord op i gammel ordbog, da mange af ordene ikke findes i Google Translate., og ikke lige er hverdagssprog. Det gør bogen lidt langsommere at læse end moderne krimier, men jeg nyder sproget meget.
Historien starter med der bliver begået et mord i en kø, hvor folk venter på at blive lukket ind til en musik-teater forestilling. Ingen har tilsyneladende set morderen og ingen kender den myrdede. Så begynder opklaringen , hvor den sympatiske inspector Alan Grant leder efterforskningen. Efterhånden afdækkes navn og beskæftigelse, venner og bekendte, og opklaringen tager os en tur til Skotland og også Beachy Head. Slutningen skal ikke røbes, men overraskende var den.
Jeg skal helt sikkert også læse de andre bøger i serien, og sikkert også andre af forfatteren.
Det er så heldigt at Australien har en helt særlig copyright lov. Forfattere behøver ikke at søge om copyright. Det har de automatisk, men 50 år efter forfatterens død bliver værkerne public domain. Det er senere lavet om til 70 år (det er det også I Danmark) men i Australien er det ikke med tilbagevirkende kraft. Så de bøger der var på Project Gutenberg Australien i 2005 forbliver Public Domain. Derfor kan Josephine Teys bøger læses nu - ellers ville de først have været tilgængelige som gratis e-bøger i 2026. Man må sikkert ikke downloade dem, men jeg går ud fra at de må læses på nettet. 📙💻☕
Projekt Gutenberg er et internationalt initiativ, der tilbyder gratis e-bøger af ældre litteratur, der er public domain, men specielt i Project Gutenberg Australien er der lidt "nyere" bøger med.
Med mere end 3700 titler at vælge i mellem skulle det være muligt at finde læsestof.
På Project Gutenberg er der mere end 56000 gratis e-bøger også nogle på dansk.
English |
Kommentarer
Send en kommentar